Anties filė – tikras elegancijos spindulys virtuvėje, tad neverta stebėtis, kad dėl šio patiekalo kilmės pykstasi dvi tautos: italai ir prancūzai. Vieni sako, kad tai jie pirmieji atrado šį patiekalą, tačiau laurų nenori atiduoti ir kiti, kurie teigia, jog tai jie pasauliui padovanojo anties filė apelsinų padaže receptą.
Tuo tarpu „Fish and chips“ – klasikinis britų gatvės maistas. Traški tešloje kepta žuvis (dažniausiai menkė) su bulvytėmis gimė Anglijoje, darbininkų kvartaluose. O tuomet jau greitai tapo ir nacionaliniu pasididžiavimu.
Į Lietuvą šis patiekalas atkeliavo kartu su gastropub’ų banga – kai pradėjome vertinti ne tik skonį, bet ir autentišką pasaulio virtuvės patirtį. Tokią galite susikurti ir savo namuose – išbandykite šiuos receptus.

Anties krūtinėlė apelsinų padaže
Reikės:
- Anties krūtinėlės;
- Apelsinų;
- Apelsinų likerio;
- Kukurūzų krakmolo;
- Jaunų bulvyčių;
- Mažų morkyčių;
- Žirnių ankščių;
- Apelsinų marmelado;
- Šviežio čiobrelio;
- Druskos;
- Pipirų;
- Sviesto;
- Ledukų.
Įpjauname anties odelę įstrižai, pagardiname pipirais, apelsino žievele, alyvuogių aliejumi ir čiobreliu. Išverdame jaunas bulvytes. Nuskutame morkas ir apverdame kelias minutes, kol suminkštėja. Taip pat apverdame žirnių ankštis. Atidedame į vandenį su ledukais.
Anties filė odele žemyn dedame į keptuvę ir kepame iš abiejų pusių po kelias minutes. Perkeliame į skardą ir kepame orkaitėje dar 10-15 minučių.
Ruošiame padažą: išlydome apelsinų marmeladą, pilame šviežiai spaustas apelsinų sultis, pagardiname čiobreliu ir viską gerai išmaišome, leidžiame paburbuliuoti.
Apvirtas bulves, morkas ir žirnių ankštis pakepiname keptuvėje su sviestu. Iškeptą anties filė patiekiame su daržovėmis, padažu ir karamelizuota apelsino žievele.
Anglijos klasika – „Fish and Chips“
Reikės:
- Aliejaus kepimui;
- Menkės;
- Miltų;
- Česnakų miltelių;
- Paprikos miltelių;
- Druskos;
- Pipirų;
- Kiaušinio;
- Skardinės alaus;
- Acto;
- Šaldytų bulvyčių.
Pirmiausiai įkaitiname aliejų. Ruošiame tešlą: į dubenį mušame kiaušinį, beriame česnakų ir paprikos miltelius, dedame miltus ir supilame alų. Tešlą išplakame ir į ją merkiame žuvies gabalėlius. Leidžiame nutekėti tešlos pertekliui ir kepame įkaitintame aliejuje, kol gabalėliai iš abiejų pusių bus gražiai apskrudę.
Įkaitintame aliejuje iškepame šaldytas bulvytes, o menkės gabalėlius tešloje pagardiname actu ir druska.
„La maistas. Iššūkis“ – sekmadieniais, 9 val. per TV3!











































































































































































































































































































